Competitive Intelligence

Competitive Intelligence

Mediul competițional actual se află, în toate ramurile economiei, într-o continuă accentuare, companiile investind sume din ce în ce mai mari în cercetarea pieței pe domeniile de activitate, a competitorilor, a produselor și serviciilor, a mediului de business, a tendințelor, scopul final fiind stabilirea strategiilor pe termen mediu și lung.

Procesul în sine poartă denumirea generică de competitive intelligence. Rolul acestui proces este de a oferi date și informații pentru construirea de strategii competiționale care, în final, să creeze avantaje într-un mediu de business înalt concurențial.

Programele de competitive intelligence sunt folosite de companii de toate mărimile, din toate domenile de activitate, în scopul asigurării unor avantaje competiționale semnificative în comparație cu organizațiile care nu folosesc aceste tipuri de programe.

Culegerea de informații împreună cu procesul analizei acestora, ca elemente componente ale procesului de competitive intelligence, poate ajuta o companie să își dezvolte strategii cu un înalt grad de eficiență sau să identifice puncte vulnerabile în strategiile competitorilor.

Spionajul corporativ economic​

În practică însă, din ce în ce mai des, programele de competitive intelligence sunt completate cu activități de spionaj corporativ economic.

Spionajul corporativ economic se referă la obținerea secretelor comerciale, prin sustragere de la companii sau entități, în beneficiul unei alte companii sau entități.

Pe măsură ce tehnicile de culegere de informații corporative s-au dezvoltat și sofisticat, spionajul corporativ economic (ce poate fi numit și industrial sau cibernetic) a devenit astăzi o problemă extrem de gravă pentru multe companii, mizele fiind substanțiale. Informațiile vizate de spionajul corporativ sunt acele informații a căror divulgare poate aduce prejudicii entității de la care au fost sustrase.

Spionajul corporativ urmărește, de la caz la caz, obținerea unei game variate de date, însă de regulă se vizează:

Produsele
– Rețete, tehnologii punctuale, mărci industriale proprii, mărci înregistrate, know-how

Angajații
– Organigrame, fișe de post, salarizări, bonificații, clauze și contracte angajați
– Documente personale angajați, în special pentru cei cu grade de pregătire tehnică specializată, ridicată, inclusiv orice date personale referitoare la angajați

Business-ul în piață
– Clienți, furnizori, prețuri, strategii de preț, strategii de piață, business intelligence
– Prețuri avansate la negocieri, licitații
– Strategii preconizate în achiziții și fuziuni
– Situații financiare complete, procente/ sume cash-flow/ provizioane, investiții pentru extindere, investiții în cercetare

Riscuri si vulnerabilități generate de spionajul corporativ economic:

– Copierea sau contrafacerea rețetelor, a tehnologilor, a unor produse, moduri de lucru, proiecte sau strategii
– Recrutarea, preluarea sau coruperea unor angajați sau specialiști cheie

– Preluarea unor clienți, furnizori, contracte, piețe
– Preluări ostile
– Compromiterea unor proiecte, afaceri, asocieri

– Declanșarea unor campanii negative în mass-media care pot afecta imaginea companiei
– Prezentarea falsă sau exagerată, inclusiv în mass-media, a unor situații care pot atrage acțiuni ale instituțiilor de aplicare a legii

Protecție TEMPEST

Studiile privind securitatea informațiilor sunt din ce în ce mai importante în contextul actual al creșterii riscurilor de securitate cibernetică. În acest context, protecția TEMPEST reprezintă o preocupare majoră pentru organizațiile care gestionează informații clasificate sau confidențiale.

Emisiile electromagnetice generate de dispozitivele electronice sunt influențate de multe variabile, cum ar fi tensiunea, curentul electric, semnalul de intrare, viteza de transfer a datelor și altele. Aceste variabile pot fi măsurate cu ajutorul echipamentelor speciale și pot fi utilizate pentru a determina informațiile stocate sau transmise prin intermediul dispozitivelor. Astfel, o persoană cu echipamente speciale și cunoștințe avansate poate să intercepteze și să descifreze informațiile confidențiale.

Pentru a reduce vulnerabilitățile TEMPEST, organizațiile trebuie să ia măsuri pentru a proteja echipamentele electronice împotriva interceptării. Aceste măsuri includ utilizarea de echipamente care sunt concepute pentru a bloca emisiile electromagnetice și pentru a proteja echipamentul împotriva interceptării.

Amenințări

Supraveghere video

Data exfiltration

Supraveghere audio